Veelgestelde vragen

VEELGESTELDE VRAGEN: HEEFT U VRAGEN?
WIJ HEBBEN DE ANTWOORDEN.

We hebben de meest gestelde vragen over onze producten verzameld en beantwoord.
Selecteer een passende categorie en zoek uw vraag op.

Batrix: hoe en waar worden accessoires bevestigd?

Batrix: hoe werkt Cordless Control?

Batrix: hoe werkt de slanghaspel?

Batrix: hoe worden filtercassettes vervangen?

Batrix: hoe worden filterzakken geplaatst?

Batrix: Waar kan ik de batterijduur van de Batrix zien?

De batterij-indicator bevindt zich op het voorpaneel van de stofzuiger, deze brandt altijd tijdens gebruik:

5 LED’s = 100% capaciteit
3 ​​LED’s = 60% capaciteit
30 seconden voordat de batterij leeg is, de laatste LED knippert 3 seconden en een hoorngeluiden (alleen bij M-stofzuigers)

Batrix: waar vind ik het batterijvak?

Batrix: waar zijn de individuele schakelaars op het bedieningspaneel voor?

Batrix: welke batterijen kunnen er in de Batrix?

De Batrix heeft een bedrijfsspanning van 36V nodig, dus er kunnen 2 x 18V of 1 x 36V oplaadbare batterijen uit het CAS-systeem (Cordless Alliance System) worden gebruikt. Starmix biedt alleen 18V-accu’s aan en adviseert alleen de 10,0 Ah-accu voor de Batrix – in combinatie met de dubbele snellader ASC 145 DUO (458991).

Hoe plaatst u de PE-ledigingszak correct in de iPulse?

Hoe plaatst u de PE-ledigingszak in de ISC?

Hoe plaatst u de vliesfilterzak correct in de iPulse?

Hoe plaatst u de vliesfilterzak correct in de ISC?

Hoe sluit ik de Cordless Control zender aan?

De riem van de zender kan worden bevestigd aan de zuigslang of aan het elektrische gereedschap. Zet het vacuüm op AUTO, het vacuüm start en stopt wanneer het elektrisch gereedschap start en stopt. Opmerking: hoe dichter de zender op het elektrische gereedschap is bevestigd, des te nauwkeuriger werkt de trillingsdetectie. Als het nodig is om de zender opnieuw met de stofzuiger te koppelen: druk op de knop op de zender totdat deze blauw oplicht om de zender met de stofzuiger te koppelen.

Hoe weet je wanneer een filter moet worden vervangen?

Als de zuigkracht snel afneemt en – afhankelijk van het model stofzuiger – als het filterindicatielampje gaat branden. Als het een polyester- of NANO-filter is, kan het neergedaalde stof worden uitgewassen. Blaas filtercassettes NIET uit met perslucht! Bij stof dat schadelijk is voor de gezondheid, mag het filter niet worden uitgeslagen of uitgewassen.

Hoe worden de FKP (iPulse) filtercassettes vervangen?

Hoe worden de FKP (ISC) filtercassettes vervangen?

Hoe worden de systainer-boxen (Starbox I en IV) op de iPulse gemonteerd?

Kan ik een andere slang uit het assortiment accessoires van Starmix aansluiten?

Nee. Bij de Batrix kan alleen de meegeleverde slang worden aangesloten. Reservoir en slang zijn gecodeerd om elektronica tegen schade te beschermen.  
Bij de Quadrix past alleen de aansluiting van de meegeleverde slang.

Op welke Starmix stofzuiger past de UNIFIX-adapterplaat en op welke boxen van welke fabrikant kan ik docken?

UNIFIX past op alle apparaten van de ISP-, iPulse-, ISC-serie, maar niet op de IS-serie. UNIFIX is compatibel met alle opberg-/gereedschapskisten van de Tanos/Systainer-systemen (classic, T-Loc, Systainer)³ en de Bosch/Sortimo L-Boxx.

SMART L 18V: hoe kan ik de assessoires op de slang vervangen?

SMART heeft het QUIX snelwisselsysteem voor accessoires. De handgreepbuis en de gereedschapshuls op de slang kunnen in een paar eenvoudige stappen zeer snel worden vervangen. De rotatiecompensatie blijft gegarandeerd. Daarnaast kan de spleetzuigmond of de meubelzuigmond worden gebruikt in combinatie met drie zuigbuizen.

SMART L 18V: Kan ik water opzuigen?

Ja, SMART kan zowel nat als droog materiaal opzuigen. Dankzij elektronische vulniveaudetectie schakelt SMART betrouwbaar uit wanneer de vulcontainer vol is.

SMART L 18V: waar kan ik de batterijduur van de SMART zien?

Omdat er maar één batterij wordt gebruikt, kan de levensduur direct worden afgelezen van de gebruikte batterij.

SMART L 18V: wat is de maximale slanglengte die nog gebruikt kan worden om te kunnen zuigen?

De flexibele slang kan worden uitgerekt tot een maximale lengte van 2,8 m. In de begintoestand is de slanglengte 0,5 m.

SMART L 18V: welke batterijen kunnen in de SMART gebruikt worden?

Alle 18V-accu’s uit het CAS-systeem (Cordless Alliance System) kunnen worden gebruikt. Let op de verschillende looptijden voor 2,0 Ah, 5,2 Ah of 10 Ah accu’s.

Voor welke apparaten zijn er zogenaamde voorfilters?

Voor alle apparaten met een rond reservoir (uClean/eSwift/HS/GS/AS-serie) bieden wij een filterinzet als voorfilter voor de verschillende reservoirformaten (FST 3000/4000 K van katoen of FSP 5000 van polyester) . Het filterinzetstuk kan worden gereinigd door het eruit te slaan. Niet beschikbaar voor de ISP/ISC-serie.

Voor welke stofzuigers kan ik de Starmix draadloze contactdozenset met automatische start/stop gebruiken en wat is het voordeel?

Met de draadloze contactdozenset kan ik elke stofzuiger (ongeacht het merk) die niet beschikt over een automatische inschakelfunctie (AUTO On/Off-functie) automatisch in- en uitschakelen in combinatie met accugereedschap of een netvoeding elektrisch gereedschap – of handmatig met een druk op de knop.

Waarom moeten originele Starmix filterzakken worden gebruikt?

Filters uit de vrije markt hebben vaak niet alleen een slechte pasnauwkeurigheid, maar ook een goedkope, gebrekkige hechting of lasnaad. Deze filterzakken voldoen niet aan de Starmix test eisen! Gevolgen kunnen zijn: lekkage of barsten. Het stof zit dan in de container en je had net zo goed zonder zak kunnen stofzuigen, ofwel: zogenaamde goedkope externe filterzakken zijn altijd te duur!

Let op: De garantie vervalt als er reserveonderdelen, accessoires of verbruiksmaterialen worden gebruikt die niet door ons zijn goedgekeurd, in het bijzonder vouwfiltercassettes of patronen of filterzakken. Het gebruik van deze niet door ons gecontroleerde filters kan leiden tot schade aan met name de turbine.

Wat is de levensduur van een vouwfilter?

De levensduur is grotendeels afhankelijk van het gebruikte filtermateriaal en het af te zuigen medium. Algemeen geldige uitspraken kunnen daarom niet worden gedaan. Afhankelijk van het model zijn er verschillende filtermaterialen verkrijgbaar, zoals cellulose (FK/FP), vochtbestendig polyester (FKP/FPP) en NANO-gecoat polyester (FKPN). Gesteld kan worden dat gevouwen filtercassettes van polyester filtermateriaal in combinatie met een automatisch Starmix impulsfilterreinigingssysteem een ​​gemiddelde levensduur hebben van ca. 2-3 jaar – afhankelijk van het soort stof in kwestie. Bij H-asbest stofzuigers gelden de wettelijke regels voor het vervangen van het hoofdfilter (één keer per jaar).

Wat is een HEPA-filter

HEPA staat voor “High Efficiency Particulate Air Filter”. Het is een classificatie van filtratie volgens EN 1822, afkomstig uit het gebied van luchtfiltratie (kamers/ademhalingstoestellen) en kan niet worden vergeleken met de criteria die van toepassing zijn op de filtratie van stof dat moet worden opgezogen door industriële stofzuigers volgens  IEC  60335-2 -69 , waar veel hogere eisen aan de filters worden gesteld, bijvoorbeeld met betrekking tot luchtsnelheid, drukverschil en mechanische belasting. HEPA is echter wijdverbreid in verschillende landen/markten en vooral in huishoudelijke stofzuigers. Eenvoudig gezegd kan men zeggen dat een HEPA-filter H14 overeenkomt met een H-filter wat betreft het stofretentievermogen (99,995%) volgens IEC 60335-2-69.

Wat is het verschil tussen een filterzak en een afvalzak?

Een filterzak bestaat meestal uit een speciaal vliesmateriaal en is volledig gesloten. Een afvalzak daarentegen is gemaakt van foliemateriaal – vergelijkbaar met een vuilniszak. Deze is aan de bovenzijde open en wordt zo in de container geplaatst dat de rand van de zak iets over de rand van de container uitsteekt en omgevouwen kan worden. Voor het gebruik van PE-afvalzakken zijn alleen de veiligheidsstofzuigers (M-/H-/Asbest) uit de ISP/ISC-serie met speciaal reservoir en draaischuif geschikt.  
Typische toepassingen zijn klussen waarbij grote hoeveelheden fijn stof vrijkomen, zoals het schuren van plamuur voor gipsplaten.

Welk filtermateriaal wordt gebruikt in de vouwfiltercassettes of ronde vouwfilters en wat is het stofhoudendvermogen?

Er zijn verschillende filtermaterialen in verschillende stofklassen verkrijgbaar. Naast cellulose, polyester, nanogecoat polyester van polyester met PTFE-membraan en glasvezel (HEPA). Ze voldoen aan verschillende eisen – minimaal stofklasse M (99,9%) en stofklasse H of HEPA voor de FKP 3800 HEPA H14 Advanced en FPP 3600 HEPA (allemaal 99,995% stofopvangcapaciteit) – materiaal en/of filters zijn geldige stofklasse standaard M/H/HEPA gecertificeerd. 

Let op: alleen een filterupgrade maakt een stofzuiger nog niet tot een veiligheidsstofzuiger voor het opzuigen van gevaarlijk stof – er moet altijd de voorgeschreven, geteste alleszuiger worden gebruikt!

Welk filtermateriaal wordt gebruikt voor de filterzakken en wat is het stofopnamevermogen?

De filterzakken zijn gemaakt van scheurvast vliesmateriaal, dat ook ongevoelig is voor vochtig vuil, en voldoen aan de eisen van stofklasse M (99,9% stofopnamecapaciteit) – gecertificeerd door het onafhankelijke instituut IFA (voorheen BIA).

Welke filters kunnen worden gebruikt voor het natzuigen?

Bij de iPulse en ISC apparaten kan natzuigen worden uitgevoerd met de standaard gemonteerde vouwfiltercassettes van polyester filtermateriaal. De machines met een ronde tank (uClean/eCraft) hebben geplisseerde filterpatronen, eveneens van polyester materiaal. Kleine hoeveelheden vloeistof zijn geen probleem. Indien mogelijk moeten de filters echter voor het volgende droogzuigen worden ontdaan van restwater. Wissel je vaak af tussen nat- en droogzuigen, dan raden we aan aparte filters voor nat en droog gebruik te gebruiken. Als er alleen water wordt opgezogen, moet het filter uit de uClean worden verwijderd en moet het schuimfilter FSS 1200 (413297) of FSS 1300 (453415) worden gebruikt. Cellulosefilters (papier) zijn ongeschikt.

Hoe kan ik de zuigslang verlengen?

Om een ​​grotere afstand te overbruggen, kunnen eenvoudig 2 zuigslangen in elkaar worden gestoken (buisaansluiting in bajonetaansluiting) – echter slechts tot een totale lengte van 10 meter, anders kan er zuigkrachtverlies optreden.

Hoe werkt het ontladen van electrostatische ladingen?

Ontlading vindt plaats via een antistatische vacuümslang, de geleidende inlaatfitting en vervolgens naar de beschermende aarde van het vacuüm.

Welke stofzuigers zijn geschikt voor continu gebruik?

Als de stofzuiger nodig is voor stationair en continu zuigen, bijvoorbeeld in het productieproces van een industrieel bedrijf, dan is een continu werkend apparaat, bijvoorbeeld met een 400V driefasige zijkanaalcompressor, zinvol. Dit betekent dat looptijden van 10.000 uur en meer kunnen worden bereikt. Starmix biedt momenteel dergelijke apparaten niet aan. De starmix-stofzuigers van de iPulse/ISC-serie hebben met hun universele ventilatoren een levensduur tot wel 1.000 uur.

Wat is de maximale aanzuighoogte / aanvoerghoogte om water op te zuigen?

Tot 2,5 m wanneer alleen water (zonder lucht) wordt aangezogen – de zuigleiding staat volledig onder water (volledige zuigmodus). De maximale aanzuighoogte is tot 8 meter wanneer een water-luchtmengsel wordt aangezogen (“slurpmodus”).

Wat houdt antistatische voorbereiding in en wat moet ik doen om een echte antistatische stofzuiger te hebben?

Antistatisch voorbereide units hebben een elektrisch geleidende inlaatfitting die is aangesloten op de aardingsdraad. Bij het opzuigen van fijn stof (wrijving) en afhankelijk van de luchtvochtigheid (bijv. droge lucht in de winter) kunnen elektrostatische ladingen in de zuigslang ontstaan, die zich vervolgens vonkend – ongevaarlijk – maar onaangenaam ontladen. De elektrostatische aantrekkingskrachten vergroten ook de vervuiling van de zuigslang. Als effectieve bescherming hiertegen is een antistatische zuigslang (AS) nodig – zo worden de ladingen direct en ongemerkt afgevoerd.

Wat biedt de softstartfunctie?

De door de zachte start van de zuigmotor gereduceerde startstromen voorkomen dat de huiszekering doorslaat. Daarnaast wordt de levensduur van de motor verlengd door de lagere belasting.

Wat is het voordeel van de automatische inschakelfunctie?

Bij alle apparaten met een apparaatstopcontact schakelt de stofzuiger automatisch in en uit met het aangesloten elektrische gereedschap wanneer de schakelaar in stand “A” of “AR” staat. Hierdoor wordt het stof gemakkelijk direct op de plaats van herkomst afgezogen. Voordat de stofzuiger uitschakelt, loopt hij nog ca. 10 seconden door, zodat de zuigslang volledig leeg is.

Wanner zijn slangen met grote diameters nodig en wanneer kleinere?

Vuistregel:

Licht (omvangrijk) zuigmateriaal (bijv. papiersnippers, bladeren, stof) –> lage luchtsnelheid –> grote zuigslang Ø.

Zwaar zuigmateriaal (grof zand, stenen, schroeven) –> hoge luchtsnelheid –> kleine slang Ø

Wanneer heb je stofzuiger met filterreiniging nodig en wanneer een gewone stofzuiger?

Voor grote hoeveelheden stof en moeilijk fijn- en probleemstof zijn de Starmix nat- en droogzuigers, zoals bijvoorbeeld de bouwstofzuigers van de “IPULSE” SERIE, met in de praktijk bewezen automatische impulsfilterreiniging. Deze garanderen constant vrije filters en een constant hoge zuigkracht. Bij weinig stofontwikkeling en voor alle andere algemene reinigingswerkzaamheden bieden wij ook apparaten zonder deze functie aan.

Wat is de maximale slanglengte die nog gebruikt kan worden om te stofzuigen

Wij raden het gebruik van slangen tot een maximale totale lengte van 10 meter aan.

Met welk electrisch vermogen kan de automatische inschakeling van het apparaatstopcontact worden gebruikt?

De automatische inschakeling reageert vanaf een vermogen van 100 watt. Het maximale vermogen is 2.000 watt – deze informatie staat op de binnenkant van het deksel van het stopcontact.

Is schuimopzuiging mogelijk?

In principe zijn beide systemen (elektrisch door middel van elektroden of vlotters) ook in staat schuim op te zuigen, al is dit afhankelijk van de samenstelling van het schuim (gebruikt wasmiddeladditief). Wij raden het gebruik van een schuimbegrenzer (“foam killer”) aan, omdat zonder deze het kan gebeuren dat de elektroden te vroeg uitschakelen en de ‘vlotter’ te laat uitschakelt. Er kan meer vocht in de afvoerlucht zitten, maar de stofzuiger zal niet beschadigd raken.

Is het mogelijk om meerdere zuigslangen (afnamepunten) tegelijkertijd op één stofzuiger te plaatsen

Als de stofzuiger aan twee afzuigpunten moet afzuigen, staat telkens slechts één gereduceerde volumestroom ter beschikking. Twee slangen worden via een Y-stuk (Ø 35 mm / art.nr. 425689) met elkaar verbonden. Om een ​​hogere volumestroom te verkrijgen, adviseren wij onze 2- of 3-motorige stofzuiger GS 2078 / GS 3078.

Tot welke temperaturen kan extractie plaatsvinden?

De temperatuur van de opgezogen vloeistoffen mag niet hoger zijn dan +60°C, of ​​er mogen geen sintels meer zijn in de opgezogen vloeistoffen. Er mogen geen brandbare, explosieve of brandende stoffen of vloeistoffen worden opgezogen.

Tot welke PH-waarden kunnen vloeistoffen worden opgezogen

PH-waarden van 5 (licht zuur) tot 8 (licht alkalisch). Met betrekking tot het soort op te zuigen vloeistof dient de gebruiker de samenstelling van het datablad in acht te nemen en eventueel Starmix te raadplegen. Sleutelwoorden: let op het vlampunt. Vloeistoffen zoals booremulsie kunnen filters en afdichtingen aantasten.

Het rode lampje van mijn iPulse zuiger gaat steeds branden, wat is er aan de hand?

Het rode controle lampje geeft aan dat de luchtstroom niet voldoende is. Dat deze gaat branden kan geen kwaad en gebeurd door 1 van de volgende punten:

  • Filters verzadigd; zodra het rode lampje gaat branden dat de filters verzadigd zijn gaat de filterreiniging automatisch in werking. Dit word nog eens extra gemeten d.m.v. een drukverschilmeting voor en na het filtersysteem
  • Verstopping in de slang, hierdoor gaat de filterreiniging niet in werking
  • Filterzak of ketel vol is, hierdoor gaat de filterreiniging niet in werking
  • Vernauwing uiteinde zuigmond (houd uw hand eens voor de uiteinde van de slang!) , hierdoor gaat de filterreiniging niet in werking

Kijk voor meer informatie betreffende de iPulse zuiger naar het volgende filmpje:

Wat moet ik doen bij water zuigen?

  • Bij de NSG serie: Standaard filter verwijderen en een schuimstof filter/waterfilter FSS 1200 (413297) monteren.
  • Bij ISC en iPulse serie: Standaard polyester filters laten zitten. Let wel op dat u geen natte filters gebruikt bij (fijn)stof zuigen.

Waarom zijn jullie L-gecertificeerde ISC en iPulse zuigers toch geschikt voor stofvrij werken?

Al onze Starmix bouwstofzuigers zijn met minimaal M-klasse filters uitgevoerd. Enige verschil t.o.v. de M-gecertificeerde zuigers zit hem in de elektronica. Bij de L-zuigers gaat er zodra de luchtstroom niet voldoende is het controle lampje oplichten. Bij de M-zuigers gaat er, naast het controle lampje branden, ook een akoestisch signaal af. Tevens zijn al onze ISC en iPulse modellen getoetst door TNO in een worstcase scenario voor stofvrij werken en daarbij hebben de ISC modellen een TNO B-label en de iPulse modellen een TNO A-label.

Hoe lang gaan filters mee?

Filters dienen minimaal één keer per jaar vervangen te worden, maar er kan ook een eerdere verzadiging optreden waardoor de filters al eerder vervangen dienen te worden. Eerdere verzadiging van het filtersysteem heeft te maken met wat voor soort stoffen er opgezogen worden, of er filterzakken gebruikt worden en als de filters nog extra gereinigd worden. Maar exact is het niet te zeggen hoe lang de filters meegaan.

Staat uw vraag er niet bij?  Neem dan contact met ons op via de contactpagina.