Bouw stofzuiger

Bouw stofzuiger: waar moet je opletten?

Tips voor aanschaf van een goede bouw stofzuiger

bouw stofzuiger
Bouw stofzuiger van Starmix

Een bouw stofzuiger lijkt in het algemeen op een gewone stof/water zuiger, echter is een goede bouw stofzuiger uitgevoerd met minimaal M-klasse filters, wat een vereiste en wettelijk voorgeschreven staat voor het opzuigen van fijn bouwstof en o.a. ook kwartsstof. Tevens is een goede bouw stofzuiger uitgevoerd met een filterreiniging en een stopcontact met inschakelautomaat voor het aansluiten van onder andere elektrische gereedschap zoals een haakse slijper, boormachine en frees. Voor de wet is minimaal M-klasse filters verplicht. Goed hulpmiddel, voor het bepalen wat een geschikte bouw stofzuiger is, zijn de TNO prestatietoetsen die bouw stofzuigers testen in een worstcase scenario voor het afzuigen van kwartsstof.

 

 

Bouw stofzuiger van Starmix

Als voorbeeld heeft Starmix meerdere bouw stofzuigers die voldoen aan alle wettelijke eisen voor het afzuigen van fijn bouwstof en kwartsstof en die getoetst zijn door TNO en vallen onder de zogenaamde TNO A- en B-label. Al deze Starmix bouw stofzuigers zijn uitgevoerd met een elektromagnetische filterreiniging die permanent of tijdens een arbeidspauze in werking gezet worden. Ook is vegen van fijn bouwstof uit den boze, hiervoor moet u ook een geschikte bouwstofzuiger gebruiken. Wat ook een belangrijk aspect is voor een goede bouw stofzuiger zijn de opvangzakken of filterzakken, zodat bij een volle ketel makkelijk de zak uit de ketel gehaald kan worden en dit netjes weggegooid kan worden in een afvalbak. Zodoende werkt men volledig stofvrij en voorkomt men stoflongen wat door kwartsstof veroorzaakt kan worden.

Gewicht bouw stofzuiger

Bouw stofzuigers zijn over het algemeen zwaarder dan gewone consumentenstofzuigers. Dit is ook logisch omdat ze ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Daarnaast is er natuurlijk verschil tussen het lege gewicht van de stofzuiger en het gewicht als deze (bijna) vol is. De meeste bouw stofzuigers wegen leeg al meer dan 10 kg. Daarom zijn de meeste ook uitgerust met wieltjes onder de stofzuiger. Dit maakt het veel makkelijker om de stofzuiger te verplaatsen van klus naar klus.

Verder is er nog verschil tussen heruitstoot van stof, de lengte van het snoer, en de opvangcapaciteit. Bij de heruitstoot van stof zijn er drie categorieën: laag, gemiddeld en hoog. Bij de lengte van het snoer zijn er vier categorieën: tot 6 meter, 6-8 meter, 8-10 meter en langer dan 10 meter. De meeste bouw stofzuigers hebben een langer snoer dan de gemiddelde consumentenstofzuiger. Ook de opvangcapaciteit is bij de meeste hoger dan bij een normale stofzuiger.

Bouw stofzuiger en kwartsstof

Steeds komt het woord kwartsstof terug als er over een bouw stofzuiger gesproken word, maar wat is nu kwartsstof? Kwartsstof (kristallijn silica) is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van een stoflong, die in dat geval silicose wordt genoemd. Kwartsstof is heel fijn stof dat niet of nauwelijks met het blote oog te zien is. Het bestaat uit hele kleine onoplosbare stofdeeltjes die diep in de longen terechtkomen.

Voorkom stoflongen en ga stofvrij werken met een bouw stofzuiger!

Advies nodig? Neem contact met ons op »

contact